“Google Chrome gaat waarschuwen voor 3000 Nederlandse websites”
16 oktober 2018 

“Google Chrome gaat waarschuwen voor 3000 Nederlandse websites”

Google Chrome gaat waarschuwen voor 3000 Nederlandse websites”

Dit was de kop  boven een nieuwbericht dat door de NOS geplaatst is. Natuurlijk is dat voor veel bedrijven even schrikken. Is dat terecht? Ik denk van wel, het gaat hier om websites van onder andere bedrijven zoals EKOPLAZA en supermarkt keten Emté, maar ook de website van NS international en 189 websites in de publieke sector!!

Wat is het probleem?

Deze websites zijn door Google als onveilig aangemerkt, dit heeft vooral te maken met de verbinding tussen de bezoeker en de website. De beveiliging die gebruikt is heeft een achterhaalde techniek waardoor gegevens die verzonden worden door derden onderschept kunnen worden. Een veilige website is te herkennen aan het groene slotje in de adresbalk van de browser.

De getroffen websites maken allemaal gebruik van de beveiliging van Symantec, dit bedrijf is vorig jaar al door Google aangesproken omdat de zaken niet op orde zouden zijn. (tip Maak je ook gebruik van deze techniek? Zorg dan zo snel mogelijk voor een andere oplossing)

Overigens was dit al langere tijd bekend dus website eigenaren hebben ruim voldoende tijd gehad om maatregelen te treffen.

En nu?

Bezoekers van deze websites krijgen een groot rood scherm te zien waarin gewaarschuwd wordt dat de website niet veilig is. Je kunt de site dan nog wel bezoeken maar dit is uiteraard op eigen risico. Het zou dus kunnen dat anderen mee kunnen lezen met wat er ingevuld wordt in bijvoorbeeld een bestel formulier. Hierdoor kunnen belangrijke persoonsgegevens onderschept worden met alle gevolgen van dien.

Naast de kans op dit soort lekken is het natuurlijk voor website eigenaren een behoorlijk probleem. Een webshop die hier mee te maken heeft zal hierdoor gaan merken dat verkopen terug gaan lopen omdat bezoekers niet door durven gaan naar de website. Een echte conversie killer dus!

Onze ervaring

Wij zien nog te vaak websites die opgeleverd zijn zonder een veiligheidscertificaat, nu is pijnlijk duidelijk geworden welke gevolgen dit kan hebben. Budgetten worden vaak minimaal ingestoken waardoor er niet de juiste aandacht gegeven kan worden aan basic veiligheidsoplossingen. Ons advies is altijd, reserveer minimaal 10% van het budget om maandelijks in de veiligheid van de website te investeren. Dit is dan een up to date certificaat, en maandelijkse CMS updates zodat het CMS ook zo veilig mogelijk is en blijft. Vooral websites van veel gebruikte platformen zoals WordPress zijn erg gevoelig.

Conclusie

Zoals gezegd, zorg voor budget om de veiligheid op orde te houden. Ben jij er niet helemaal zeker van of het in orde is? Neem dan contact met ons op, wij inventariseren voor je welke stappen er minimaal nodig zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen