Veiligheid van Wordpress websites
03 augustus 2018 

Veiligheid van Wordpress websites

“Opnieuw grootschalig malvertisingnetwerk ontdekt”

Dit was de kop boven een nieuwsbericht dat ik tegen kwam, voor de duidelijkheid het gaat hier om een probleem bij WordPress websites. Duizenden WordPress websites die niet voorzien waren van de benodigde software updates zijn gehackt. Door deze hack hebben duizenden gebruikers besmette advertenties in beeld gekregen die hun apparaten met malware hebben geïnfecteerd. Door de hack werd de site overgenomen en werd eerst de homepagina gewijzigd, hierdoor werden bezoekers naar de servers van de hackers gelokt.
De meest kwetsbare programma’s die hierdoor gehackt werden zijn Adobe flashplayer en Microsoft internet explorer. Indien de software van de juiste updates voorzien was dan is de kans klein dat de programma’s gehackt zijn.

Eens in de zoveel tijd duiken deze berichten op, en eigenlijk altijd betreft het WordPress websites. Zijn deze sites nou gewoon niet veilig om te gebruiken of valt dat wel mee? Dit is natuurlijk een zeer terechte vraag, het antwoord is echter simpel. WordPress is een prima cms dat zeer veilig te gebruiken is. Echter is het wel zo dat veel sites aangeboden worden zonder dat er is gesproken over updates. Uit onze eigen ervaring merken wij ook dat er vaak maar beperkt budget beschikbaar is voor het updaten van het cms. Dit is een slechte ontwikkeling, mijn advies is altijd om budget vrij te maken voor updates en security. Hiermee voorkom je een hoop ellende, maar geef je de bezoekers van jouw website ook een veilige omgeving om te bezoeken.

5 tips voor een veilige website:
1. Zorg altijd voor een SSL certificaat, dit zorgt voor een veilige verbinding tussen de gebruiker en de website. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de
zoekresultaten, Google zal websites die dit niet hebben minder belonen met een goede positie!
2. Zorg voor een update abonnement bij het bureau dat de website voor je beheert! Minimaal eens per kwartaal een goede update van de software beperkt de ellende al
aanzienlijk.
3. Gebruik veilige wachtwoorden die ook nog eens uniek zijn. Er zijn nog steeds veel mensen die de standaard wachtwoorden verzuimen aan te passen. Mocht je moeite hebben om
wachtwoorden te onthouden, sla ze dan op in een digitale kluis zoals lastpass.
4. Zorg voor de juiste rechten bij de verschillende gebruikers en denk na wie er toegang nodig heeft en wie niet.
5. Gebruik je gezond verstand, we draaien allemaal de voordeur achter ons op slot als we weg gaan. Zorg er dus ook voor dat je online je deuren goed op slot draait!

Heb je een bestaande website waar je niet helemaal zeker bent van de veiligheid? Je kunt altijd contact met mij opnemen via joost@joostdeniet.nl om samen een check te doen of de deur op slot zit.

Over de schrijver
Reactie plaatsen